Nie wszyscy wiedzą, że dieta może również wpływać na bóle głowy. Jeśli objaw jest częsty lub utrzymuje się przez kilka dni, ważne jest zbadanie przyczyny i skontaktowanie się z lekarzem. Może się zdarzyć, że u osób predysponowanych znajdą się pokarmy, które mogą wywołać atak migreny lub nasilić jej objawy. Ukierunkowana, ale nadal zbilansowana dieta może pomóc w częściowej kontroli tej patologii.
5 złotych zasad, aby złagodzić objawy bólu głowy:
- Odpoczynek
- Zbilansowana dieta
- Redukcja stresu
- Aktywność sportowa
- Zredukowane ilości herbaty i kawy
Niektóre pokarmy są bogatsze w histaminę, tyraminę i fenyloetyloaminę, które mają działanie psychoaktywne. Dlatego osoby cierpiące na bóle głowy powinny je ograniczać lub eliminować w zależności od nasilenia objawów. Z tego powodu pokarmy, które nie są zalecane, to czekolada oraz sezonowane i fermentowane sery, nawet wędliny. Konserwy mięsne i ryby należy ograniczyć ze względu na obecność sprzyjających bólom głowy azotynów i azotanów oraz siarczynów.
Na szczególną uwagę zasługuje również kwas glutaminowy obecny w glutaminianie sodu – kostkach bulionowych oraz w sosie sojowym.