Pokarm może być przyczyną bólu głowy

Nie wszyscy wiedzą, że dieta może również wpływać na bóle głowy. Jeśli objaw jest częsty lub utrzymuje się przez kilka dni, ważne jest zbadanie przyczyny i skontaktowanie się z lekarzem. Może się zdarzyć, że u osób predysponowanych znajdą się pokarmy, które mogą wywołać atak migreny lub nasilić jej objawy. Ukierunkowana, ale nadal zbilansowana dieta może pomóc w częściowej kontroli tej patologii.

5 złotych zasad, aby złagodzić objawy bólu głowy:

  1. Odpoczynek
  2. Zbilansowana dieta
  3. Redukcja stresu
  4. Aktywność sportowa
  5. Zredukowane ilości herbaty i kawy

Niektóre pokarmy są bogatsze w histaminę, tyraminę i fenyloetyloaminę, które mają działanie psychoaktywne. Dlatego osoby cierpiące na bóle głowy powinny je ograniczać lub eliminować w zależności od nasilenia objawów. Z tego powodu pokarmy, które nie są zalecane, to czekolada oraz sezonowane i fermentowane sery, nawet wędliny. Konserwy mięsne i ryby należy ograniczyć ze względu na obecność sprzyjających bólom głowy azotynów i azotanów oraz siarczynów.

Na szczególną uwagę zasługuje również kwas glutaminowy obecny w glutaminianie sodu – kostkach bulionowych oraz w sosie sojowym.