Częstochowa, znana miastem na jurze, podjęła decyzję o udzieleniu finansowego wsparcia przedsiębiorstwom z sektora gastronomicznego, hotelarskiego, turystycznego i kulturalnego. Zadaniem Agencji Rozwoju Regionalnego jest zarządzanie tym projektem. Stworzona została możliwość ubiegania się o dofinansowanie w wysokości do 540 tys. zł, które ma na celu wprowadzenie nowych produktów lub usług na rynek.
Krzysztof Matyjaszczyk, prezydent miasta Częstochowy, podczas konferencji prasowej zaznaczył, że jest to doskonały moment na umocnienie pozycji lokalnych firm. Dostępne środki, wynoszące ponad 223 miliony złotych, pochodzą z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności i są przeznaczone na trzy województwa.
Prezydent Matyjaszczyk podkreślił również, że istnieje dodatkowy projekt realizowany przez częstochowski ARR, dedykowany osobom planującym rozpocząć działalność gospodarczą lub powrócić do prowadzenia firmy po przerwie. W ramach tego projektu udzielane są pożyczki z możliwością ich częściowego umarzania, przy czym maksymalna kwota wynosi ponad 150 tys. zł.
Podczas konferencji Marcin Kozak, prezes Agencji Rozwoju Regionalnego w Częstochowie, wyjaśnił warunki, które muszą zostać spełnione przez aplikujących. ARR została wybrana przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości do realizacji projektu wspierającego sektory hotelarski, gastronomiczny, turystyczny i kulturalny (tzw. HoReCa). Projekt ma za zadanie zminimalizować negatywne skutki pandemii COVID-19. Do uzyskania dotacji z Krajowego Planu Odbudowy niezbędne jest udowodnienie 30% spadku obrotów firmy w porównaniu do roku poprzedniego. Nabór wniosków trwa do 18 czerwca, a poziom wsparcia wynosi aż 90% kwalifikowanych kosztów.